Wierum Haadstrjitte 17

Omschrijving

vraagprijs

€ 230.000

Kenmerken

Overdracht
Statusbeschikbaar
Prijs€ 230.000 k.k.
Bouw
Bouwjaar1875
Bouwvormbestaande bouw
Type ObjectWoonhuis
HoofdfunctieWoonruimte
Indeling
Woonoppervlakte189 m²
Perceeloppervlakte445 m²
Woning Inhoud1336 m³
Kamers3
Energie
EnergielabelG
alle kenmerken minder tonen

Interesse?

Plan bezichtiging
De hemel op aarde: wonen in een kerk!

Bent u op zoek naar iets speciaals? Dan is dit prachtige kerkje iets voor u!

Museumkerk Eben-Haezer vindt zijn oorsprong in 1875, toen het werd opgericht door 'de vrienden van Wierum' als evangelisatiegebouw. Door de jaren heen heeft de kerk zijn religieuze functie behouden, tot het kerkgebouw in 2002 werd gesloten. De huidige eigenaar kocht de kerk en richtte het in als expositieruimte. Naast exposities worden er ook lezingen, concerten en trouwdiensten gehouden in dit bijzondere kerkje. Het prachtige orgel is een echte eyecatcher. Het stamt uit 1835 en werd in 1910 vanuit Bolsward geïnstalleerd in het kerkje.

De kerk heeft momenteel een maatschappelijke bestemming. Er is een informatieverzoek ingediend voor het toevoegen van een woonbestemming, welke positief is beantwoord door de gemeente Noardeast-Fryslan. Koper dient zelf een aanvraag voor een omgevingsvergunning in te dienen. De kerk heeft geen monumentale status, dus bij verbouw en verduurzaming zijn er geen grote hobbels.

De volgende ruimtes zijn aanwezig: Hal met meterkast (krachtstroom aanwezig), toilet en bijkeuken/berging alsook toegang tot de verdieping waar het orgel zich bevindt. De prachtige kerkzaal (132 m²) met preekstoel. Consistorie (40 m²) opgedeeld in keuken met keukenblok en vergaderzaal. Toegang tot de beschutte maar zonnige tuin door de openslaande deuren of door de achteruitgang, waar zich in het halletje nog twee toiletten bevinden. Voor de kerk is een eigen oprit. Het geheel is in een goede staat van onderhoud.

Wierum is een in de Middeleeuwen ontstaan terpdorp dat tegen de Waddenzeedijk (tegenwoordig Unesco Werelderfgoed Waddengebied) ligt en is dankzij deze ligging van oorsprong een vissersdorp. Op 1 december 1893 vond hier een dorpsdrama plaats: in een 'Vliegende Sneeuwstorm' vergingen dertien van de zeventien schepen uit de vloot en kwamen 22 vissers om. Het monument op de dijk herinnert hier nog steeds aan. In het dorp staan nog steeds prachtige oude vissershuisjes. Kijk voor meer informatie ook eens op dorpwierum.nl.

Wierum ligt op 10 kilometer boven Elfstedenstad Dokkum, dit gebied is qua toerisme behoorlijk in opkomst. Het Nationaal Park Lauwersmeer ligt om de hoek en de boten naar Ameland en Schiermonnikoog zijn op fietsafstand.
Peter Meijer

Peter Meijer RT

Plan bezichtiging
voor: Haadstrjitte 17

*
*
*

Lees onze voorwaarden: Cookies, Disclaimer en Privacy