Wonen in Haulerwijk

1 - 18 van de 20

Woning kopen in Haulerwijk

Donkerbroek is een dorp in de gemeente Ooststellingwerf in de provincie Friesland, Nederland. Het dorp heeft ongeveer 1.900 inwoners en is een van de oudste nederzettingen in zuidoost Friesland. De Friese Wouden toeristische route loopt langs Donkerbroek en door het dorp loopt de Opsterlandse Compagnonsvaart die deel uitmaakt van de Turfroute.

Het dorp heeft een rijke geschiedenis en rondom Donkerbroek bevonden zich vroeger uitgestrekte bossen en heidevelden. Nu resteert hiervan op loopafstand van het dorp het landgoed Ontwijk. Hier is op een beperkte oppervlakte een staalkaart van het vroegere landschap terug te vinden in de vorm van bos, lanen, heide en veentjes.

In Donkerbroek wordt van oorsprong Stellingwerfs gesproken, maar in de 20e eeuw ontstond een sterke Friese invloed. Het dorp heeft ook enige buurtschappen, waaronder Petersburg, Moskou en 't Hoogezand.

Het dorp heeft zowel een openbare- als een bijzondere basisschool. Ook zijn er diverse voorzieningen, zoals winkels, horeca en sportverenigingen. Donkerbroek heeft een centrale ligging en is goed bereikbaar via de snelweg A7 en de N381.