dit team staat voor u klaar om elke vraag te beantwoorden

Veel gestelde vragen

Op al jouw woonvragen antwoord
Ben jij bezig met de verkoop of aankoop van een woning? Dan wil je natuurlijk goed beslagen ten ijs komen. Hieronder krijg je antwoord op de meest gestelde vragen over bezichtigingen, onderhandelingen, koopovereenkomsten en al het andere wat erbij komt kijken bij het kopen of verkopen van je woning. Heb je een andere vraag? Bel dan met ons kantoor, we helpen je graag.

Algemeen

Antwoord:

Nee, ook buiten de provincie kunnen wij jou van dienst zijn.

Al blinken wij wel uit in Friesland; Wij zijn geworteld in heel Friesland want we hebben kantoren in Drachten, Heerenveen Leeuwarden & Sneek. Onze provincie lijkt wellicht klein, maar wij weten als geen ander dat er een wereld van verschil zit tussen Wâldpiken, Bilkerts of Stedsjers. Wij zijn thuis in iedere regio van de provincie Friesland en weten waar jouw nieuwe droomwoning staat.

Antwoord:

Ons team is goed opgeleid. Wij zijn lid van de NVM en voor taxaties aangesloten bij het NWWI en VastgoedCert gecertificeerd. In onze regio is Makelaardij Friesland geselecteerd als enige Qualis-makelaar. Klik hier voor meer informatie over ons kantoor.

Woning verkopen

Antwoord:

Overweeg je je woning te verkopen en ben je daarbij benieuwd wat de marktwaarde op dit moment is? Wij bespreken dit graag met je onder het genot van een bakje koffie. Tijdens een persoonlijk gesprek geven wij je advies op maat over de waarde van je woning, maar ook over de verkoopstrategie om je woning te verkopen. Lees hier hoe wij jou kunnen helpen met het verkopen van je woning in Friesland.

Antwoord:

Bij de verkoop van woningen draait het natuurlijk óók om de presentatie. De zoektocht op Funda begint immers bij het bekijken van de foto’s. Wij besteden hier veel aandacht aan. Onder andere in de vorm van professionele fotografie in diverse soorten, de inzet van bijvoorbeeld een styliste en de vervaardiging van plattegronden of interieurimpressies. Hierdoor wordt jouw woning optimaal gepresenteerd en krijgt deze een prominente plek op Funda. Daarnaast maken wij waar mogelijk gebruik van e-mailmarketing, een luxe brochure en sociale media om uw woning extra te promoten. Ons marketing team zorgt ervoor dat jouw woning op een aantrekkelijke manier gepresenteerd wordt.

Antwoord:

De makelaarscourtage valt niet onder de kosten koper. Iedere partij betaalt zijn eigen makelaar. Is er een verkoopmakelaar ingeschakeld, dan betaalt de verkopende partij deze kosten en de kopende partij betaalt de eventueel aangetrokken aankoopmakelaar. Dit wordt verrekend bij de notaris op de nota van afrekening.

Antwoord:

Als wij een aanvraag binnen hebben gekregen voor een bezichtiging brengen wij je op de hoogte via de mail, telefoon of via onze whatsappgroep. In deze whatsappgroep zit jij als verkoper, de verkopend makelaar en de binnendienst. Voordat wij de woning online zetten, vragen wij hoe je het liefste op de hoogte gehouden wilt worden.

Antwoord:

Wij zijn verplicht het aantal vierkante meters van een woning te meten volgens een branchebreed afgesproken meetinstructie. Deze instructie beschrijft precies wat er wel of niet wordt meegerekend als gebruiksoppervlakte van een woning of appartement. Hierbij wordt onderscheid gemaakt naar vier ruimten:

a) Woonruimte, zoals woon- en slaapkamers, wc, gang en meterkast;
b) Overige inpandige ruimte, zoals aangebouwde garage en zolder met vlizotrap;
c) Gebouwgebonden buitenruimte, zoals balkon en loggia;
d) Externe bergruimte, zoals losstaande schuur en losstaande garage.

Aandachtspunt bij het bepalen van de gebruiksoppervlakte is bijvoorbeeld dat alleen daar wordt gemeten waar de hoogte minimaal 1,5 meter is. De buitenmuren worden niet meegemeten, de binnenmuren wel. Nissen kleiner dan 0,5 m2 worden genegeerd.

Wij zorgen er natuulijk voor dat bij het opstarten van de verkoop dat de woning professioneel wordt ingemeten. Meer informatie over hoe dit precies verloopt, neem dan contact met ons op.

Antwoord:

Onze verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en komt op voor jouw belangen als verkoper. Ook neemt de verkoopmakelaar je alle werkzaamheden uit handen: van het promoten van je woning tot en met de sleuteloverdracht. Dat scheelt tijd en geeft rust, want bij het verkopen van een woning komt veel kijken.

Antwoord:

Een huis verkopen doe je niet dagelijks. Je kunt online zelf op zoek naar verkoopprijzen van huizen in de buurt, een modelcontract of juridische informatie, maar je bespaart jezelf een hoop uitzoekwerk als je dit overlaat aan een verkoopmakelaar van makelaardij Friesland. Een verkoopmakelaar heeft inzicht in de actuele ontwikkelingen op de lokale woningmarkt in Friesland en is op de hoogte van alle wet- en regelgeving die komt kijken bij de koop en verkoop van een huis. Je investering in een verkoopmakelaar van Makelaardij Friesland betaalt zich dus in de eerste plaats terug in tijd en een stuk zekerheid.

Antwoord:

Onze verkoopmakelaars maken een specifiek verkoopplan voor jouw woning, om deze zo goed mogelijk te kunnen verkopen. De kosten hiervoor zijn verbonden aan hoe het verkoopplan eruit ziet. Hieronder vallen:

  • De courtage;
  • Opstartkosten;
  • Intrekkingskosten.

Woning aankopen

Antwoord:

Je kan je woonwensen achterlaten bij het woonwensenformulier. Op deze manier blijf je op de hoogte van alle nieuwe woningen die aansluiten op jouw woonwensen. Onze aankoopmakelaars kunnen je voorzien van deskundig advies zodat jij precies weet wat er op je af komt bij het kopen van een woning. Uiteraard staan wij het gehele proces naast je en doen alles in overleg met jou. Wij helpen je graag met de zoektocht naar een nieuwe woning in Friesland. Klik hier voor ons nieuwste aanbod.

Antwoord:

Allereerst is het belangrijk om te weten wat je kunt lenen. Hiervoor kan je een afspraak maken bij een erkende hypotheekadviseur. Onze erkende, onafhankelijke hypotheekadviseurs van Hypotheek Friesland helpen je hier graag bij. Daarna kan je de woning die je interessant vindt bezichtigen en de dossierstukken doornemen met je adviseur. Klik hier om je in te schrijven bij ons gratis zoekerssysteem. Wij helpen je graag met het vinden van je nieuwe woning in Friesland.

Antwoord:

Ben jij op zoek naar het huis van je dromen? Wil je bijvoorbeeld vanuit je tuin zo je boot op stappen of wil je graag in het prachtige Friese landschap wonen? Schakel dan Makelaardij Friesland in als jouw persoonlijke aankoopmakelaar. Wij zijn thuis in Friesland en begeleiden je graag in de zoektocht naar je nieuwe koopwoning. Onze aankoopmakelaars kunnen je voorzien van deskundig advies zodat jij precies weet wat voor woning je koopt. Uiteraard staan wij het gehele proces naast je en doen alles in overleg met jou. Lees hier meer over hoe wij je kunnen helpen bij de zoektocht naar een woning in Friesland

Antwoord:

Als bieder kan je via www.move.nl je eigen voorstel kenbaar maken. Je voorstel moet uit de volgende punten bestaan:

  • Koopsom in euro’s;
  • Eventuele gewenste voorbehouden (een voorbehoud voor financiering of een bouwtechnische keuring);
  • Gewenste transportdatum;
  • Overige voorwaarden (denk hierbij aan eventuele overname van bepaalde roerende zaken, voorwaarde voor funderingsonderzoek e.d.).

Antwoord:

Dat hoeft niet. Soms spelen de voorwaarden of oplevering een belangrijke rol voor de verkoper(s) waardoor de hoogste bieder niet altijd de koper wordt.

Antwoord:

Je bod is pas bindend als de (reguliere) koopakte is getekend. Tot die tijd is er sprake van een mondelinge, niet bindende situatie. Let op: als een van de beide partijen en professionele partij betreft de belegger dan gelden hier andere regels voor. Nadat je als koper een kopie van getekende overeenkomst hebt ontvangen gaan je 3 dagen wettelijke bedenktijd in.

Antwoord:

Gefeliciteerd! Wij vragen om jou gegevens en een kopie van jouw identiteitsbewijs te uploaden in het klantenportaal van Move.nl, zodat het koopcontract opgemaakt kan worden. Vervolgens sturen wij de concept versie ter controle naar beide partijen op en bespreken deze telefonisch. Daarna wordt het contract (digitaal) getekend. Na ondertekening gaan de drie wettelijke bedenkdagen en het eventuele financieringsvoorbehoud in. Het koopcontract sturen wij naar de door jou gekozen notaris.

Antwoord:

De verkoop is definitief als de 3 dagen bedenktijd of de eventuele ontbindende voorwaarden zijn verlopen.

Antwoord:

Als koper mag jij het notariskantoor kiezen. Je kan dit doen door bij diverse kantoren een offerte op te vragen en daaruit keuze te maken. Uiteraard kunnen wij ook een aantal kantoren aanbevelen in Friesland.

Antwoord:

Vlak voor de overdracht vindt de eindinspectie plaats. Tijdens deze inspectie worden de meterstanden opgemeten. Daarna vindt de overdracht op het notariskantoor plaats. Hierna ontvang je de sleutels van jouw nieuwe woning.

Antwoord:

Het biedlogboek is een digitaal overzicht waarin alle stappen in het verkoopproces terug te vinden zijn. Dankzij dit logboek kunnen alle kandidaten inzien welke biedingen er ingezonden zijn voor een woning en zo nodig het verkoopproces controleren.

Door de nieuwe wet- en regelgeving rondom transparant bieden per 1 januari 2023 is het biedlogboek ontstaan. Met dit logboek kun je op verzoek van kandidaat-kopers, nadat de woning verkocht is, inzicht bieden in welke biedingen er ingezonden en ingevoerd zijn. Met of zonder gebruik van een biedingstermijn.

In het biedlogboek staan de volgende onderdelen:
-   Alle biedingen (geanonimiseerd) met exacte datum invoer weergave;
-   De hoogte van elk bod en eventuele voorwaarden;
-   Het winnende bod.

Hypotheek

Antwoord:

Makelaardij Friesland kan je verwijzen naar onze collega's van Hypotheek Friesland. Hypotheek Friesland bedient heel Friesland vanuit vestigingen in Leeuwarden, Sneek en Heerenveen. Aan de hand van een uitgekiend geldplan gaan zij samen met jou op zoek naar een op maat gemaakte hypotheek. Vergelijken en beoordelen alle reële alternatieven. Om díe hypotheek te kiezen die voor jou het meest gunstig uitpakt. Klik hier voor meer informatie over een vrijblijvend hypotheekadvies.

Taxatie

Antwoord:

Heb jij een nieuwe woning aangekocht, wil je een hypotheek met NHG-garantie afsluiten of wil je je eigen woning gaan verbouwen? Hiervoor heb je dan meestal een taxatierapport nodig voor de bank. Makelaardij Friesland heeft meerdere gecertificeerde en beëdigde makelaars-taxateurs die je een objectieve waarde van je woning kunnen geven en taxeren in heel Friesland. Lees hier hoe wij jou kunnen helpen met het taxeren van je (nieuwe) woning

Nieuwbouw

Antwoord:

Als ervaren nieuwbouwspecialist helpen wij jou graag bij het maken van de juiste keuze en wij nemen altijd uitgebreid de tijd om jou goed te informeren over alle aspecten waar je mee te maken krijgt als je een nieuwbouwwoning koopt. Wij zijn bekend met alle nieuwbouwprojecten in Friesland. Natuurlijk adviseren wij jou ook graag over de verkoopmogelijkheden van je huidige woning. Lees hier mee over hoe wij jou kunnen helpen met de zoektocht naar een nieuwbouwwoning in Friesland.

Antwoord:

Bij Makelaardij Friesland zijn wij niet alleen op de hoogte van actuele nieuwbouwprojecten, we zijn ook goed op de hoogte van toekomstige nieuwbouwprojecten in heel Friesland. Vind je geen passend nieuwbouwhuis tussen ons aanbod, dan kunnen we voor je kijken of er toekomstige nieuwbouwprojecten zijn die aan jouw woonwensen voldoen.

Ons aanbod omvat, naast nieuwbouwprojecten waarbij de ontwerpen van de woningen in de basis al vastliggen, ook regelmatig vrije kavels. Dit is ideaal voor wie zelf een woning wil ontwerpen en de bouw hiervan zelf wil coördineren.

Antwoord:

Een optie is een periode om uit te kunnen zoeken of u verder wilt met de nieuwbouwwoning of niet. We houden het bouwnummer tijdelijk kosteloos voor u gereserveerd. De duur van de optie is in overleg. Tijdens deze periode zorgen we ervoor dat u alle informatie compleet krijgt om een beslissing te kunnen nemen. We begeleiden u, eventueel in samenwerking met een aantal specialisten, op onderstaande gebieden:
a. de financiering van een (nieuwbouwbouw)woning;
b. de verkoop van de eventuele eigen woning (waardebepaling);
c. de mogelijkheden van woningaanpassing (meerwerk).

Antwoord:

In de koop-/aannemingsovereenkomst verplicht de aannemer zich tot het bouwen van de woning en het leveren van de bijbehorende grond. De koper wordt verplicht tot het betalen van o.a. de koopsom. In de overeenkomst staat meestal opgenomen:
- het voorbehoud van financiering van 2 maanden;
- de opschortende voorwaarden dat de aannemer voldoende verkocht moet hebben, de onherroepelijke bouwvergunning gereed dient te zijn en dat er goedkeuring is het betreffende garantie-instituut. Vaak wordt er een termijn van ca. 6 maanden gehanteerd als uiterste datum na ondertekening van de overeenkomst voor het vervallen van de opschortende voorwaarden.

Antwoord:

Wanneer de aannemer voldoende objecten heeft verkocht, de onherroepelijke bouwvergunning er is en er goedkeuring is van Woningborg op het plan, wordt de brief aan de koper gestuurd dat de bouw kan worden ingepland. Dit is dus per project afhankelijk. Vraag één van onze nieuwbouwmakelaars om meer informatie naar de status van het project.

Antwoord:

Zodra alle opschortende voorwaarden zijn verstreken gaat de bouw van start en kan de grond in eigendom worden genomen. De notaris nodigt je uit om de hypotheekakte (grondakte) te laten passeren. Indien de bouw reeds is gestart betaal je bij de notaris de grondkosten plus de reeds vervallen bouwtermijn(en) en eventuele grond- en bouwrente.

Zodra de hypotheekakte is gepasseerd bij de overdracht moet je aan de bank - in principe al tijdens de bouw - het volledige bedrag aan rente over het geleende bedrag gaan betalen. Hier kan echter door de bank een rentebedrag van worden afgetrokken wat de bank jou weer betaalt, omdat een deel van het hypotheekbedrag bij de bank in depot blijft staan. Je betaalt op deze manier uitsluitend rente over het opgenomen geld.

Na betaling van de laatste termijn is de woning klaar en vindt de sleuteloverdracht plaats. Nu is de tijd aangebroken om je nieuwe huis verder naar eigen wens af te werken.

Antwoord:

Naast de aankoopprijs van de grond en de woning en het eventuele meerwerk, zoals een aanbouw, extra grote berging of een dakkapel, moet je ook rekening houden met bijkomende kosten. Denk aan de notariskosten voor de hypotheekakte, de rente tijdens de bouw of kosten voor een opleveringskeuring. En vergeet natuurlijk ook de inrichting van je huis en de tuin niet, zodat het helemaal jouw of jullie droomplekje in Friesland wordt!

Antwoord:

Voor je nieuwbouwwoning kun je maximaal de woningwaarde lenen. Deze waarde wordt bepaald door de aankoopsom + de extra opties (meerwerk) die je toevoegt aan de ‘basiswoning’. Het meerwerk kun je meefinancieren in je hypotheek. Ook eventuele bouwrente kun je meefinancieren.

De bouwrente zelf is niet fiscaal aftrekbaar; de rente over een eventuele lening hiervoor wel. Kosten als advies- en bemiddelingskosten, notariskosten, de kosten voor een opleveringskeuring of het eventueel verlengen van de hypotheekofferte* moet je uit eigen middelen betalen. Bij de aanvraag van de hypotheek moet je kunnen aantonen dat je deze kosten ook zelf kunt betalen. Natuurlijk adviseren wij jou ook graag over de verkoopmogelijkheden van je huidige woning. Lees hier mee over hoe wij jou kunnen helpen met de zoektocht naar een nieuwbouwwoning in Friesland.

Antwoord:

Oorspronkelijk werd met het begrip ‘energieneutraal huis’ hetzelfde bedoeld als met de begrippen nul-energiewoning, energie-nulwoning, energiebalanswoning of EPC-0-woning.

In zo’n huis wordt het gebouwgebonden energieverbruik (verwarming/koeling, ventilatie en warmwater) gedekt met duurzame energie. Het huishoudelijke energieverbruik (verlichting en huishoudelijke apparaten) wordt hierbij buiten beschouwing gelaten.

Tegenwoordig wordt met een energieneutraal huis steeds vaker gedoeld op het totale energieverbruik. In die betekenis is een energieneutraal huis hetzelfde als een nul-op-de-meterwoning.

Antwoord:

Een voordeel van een nieuwbouwwoning is dat je deze vrij op naam koopt. Hierdoor heb je geen leveringskosten en hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Evenals bij de koop van een bestaande woning betaal je voor de hypotheek wel notaris-, advies en afsluitkosten.

De nieuwbouwhypotheek bestaat uit de aanneemsom voor de bouw van het huis en de koopsom van de grond. Op het moment dat je de hypotheek afsluit, betaal je de grond en de tot dat moment verstreken bouwtermijnen. Hierover wordt grond en bouwrente gerekend. Het overige deel van het hypotheekbedrag wordt gereserveerd als bouwdepot, waaruit de bouwtermijnen en de aannemer worden betaald.

Antwoord:

Het kopen van een nieuwbouwwoning werkt anders dan het kopen van een bestaand huis. Daarom helpen 1 van onze nieuwbouwmakelaars je graag verder als je vragen hebt over hoe dit precies in zn werk gaat en welk nieuwbouwaanbod in Friesland wij hebben voor jou.

Antwoord:

Voor alle nieuwbouwwoningen die opgeleverd worden is het verplicht om een energielabel aan te vragen. Dit geldt zowel bij de aanvraag van de omgevingsvergunning als bij de oplevering. De verkoper van de woning heeft de eindverantwoordelijkheid om het energielabel aan te vragen. Een energieneutrale woning, ook wel een ‘nul-op-de-meter’ woning, krijgt eigenlijk altijd energielabel A++++. De energierekening zal zeer laag zijn, doordat er bijvoorbeeld een hybride warmtepomp geïnstalleerd is die gevoed wordt door zonnepanelen. Veel nieuwbouwwoningen streven naar energieneutraliteit, omdat het grote voordelen met zich meebrengt. Het doet de waarde van het huis ten goede, maakt de maandelijkse energierekeningen zeer laag en zorg voor een verhoogd wooncomfort door goede isolatie. Het kan goed zijn dat jij in het bezit bent van een nieuwbouwwoning met een energielabel A+ of A++. Hoewel dit een zeer goed label is, is het goed mogelijk dat je met vrij eenvoudige maatregelen een nog beter label kunt krijgen. Misschien streef je naar energieneutraliteit en dus een A++++ label? Neem contact met ons op voor meer informatie over een energielabel voor een nieuwbouwwoning. 

Veel voorkomende termen

Antwoord:

Bij het uitbrengen van een bod kun je diverse voorwaarden meenemen. De meest voorkomende voorwaarden zijn het verkrijgen van een financiering en het uitvoeren van een bouwtechnische keuring. Bij deze voorwaarde wordt altijd een einddatum afgesproken die in het koopcontract opgenomen wordt. Tot deze einddatum heb je de tijd om de hypotheek te regelen. Als er op financiële gronden de hypotheek niet rond komt, kun je de koop ontbinden.

Antwoord:

Als het voorlopig koopcontract is getekend wordt de status aangepast en is de woning verkocht onder voorbehoud van eventuele ontbindende voorwaarden, zoals een financieringsvoorbehoud of voorbehoud van bouwkundige keuring.

Antwoord:

Na het ondertekenen van het voorlopig koopcontract heeft de koper nog drie dagen de tijd om zich te bedenken om de koop terug te draaien.

Antwoord:

Bij deze afspraak gaat de verkopende makelaar met de koper(s) en eventueel de verkoper(s) door de woning om te controleren of de woning is opgeleverd zoals afgesproken. Daarnaast wordt de Lijst van Zaken nagelopen en worden de meterstanden opgenomen.

Antwoord:

De verkoper is verplicht om de (aspirant) koper(s) zo volledig mogelijk in te lichtend over de woning en alle bijbehorende rechten, plichten en gebreken. Hierbij gaat het om de staat en toestand van de woning.

Antwoord:

Een aspirant koper dient een woning te onderzoeken en hierbij wordt verwacht dat er zorgvuldig en actief te werk wordt gegaan. Dit kan bijvoorbeeld door alle dossierstukken grondig door te nemen, vragen te stellen aan de makelaar of een bouwtechnische keuring te laten plaatsvinden.

Antwoord:

Eigen grond is dat je volledig eigenaar bent van de grond. Erfpacht houdt in dat bijvoorbeeld de gemeente eigenaar is van de grond zonder jouw woning of appartement. De erfpachtperiode is soms met een einddatum of eeuwigdurend. Voor het gebruik van de grond betaal je een vergoeding.  Deze vergoeding heet canon. De canon wordt vaak voor een bepaalde periode of voor de gehele duur afgekocht (vooruitbetaald). Na afloop van de afgekochte periode of zelfs het contract bepaalt de gemeente op dat moment de nieuwe canon. Afgekochte erfpacht is nog geen eigen grond. Vaak is het wel mogelijk om de erfpacht om te zetten naar eigen grond.

Antwoord:

In Nederland is het gebruikelijk om een waarborgsom of bankgarantie op te nemen in de koopakte. Dit is een zekerheid voor de verkoper. Indien er overeenstemming wordt bereikt over verkoop van de woning zal in de koopakte een verplichting voor de koper worden opgenomen voor het stellen van een bankgarantie of waarborgsom. De hoogte van deze bankgarantie of waarborgsom is 10% van de koopsom. Deze zal in de regel uiterlijk meestal 6 weken na mondelinge overeenkomst bij de notaris beschikbaar moeten zijn.

Antwoord:

Bij de verkoop van een oude woning, kan er bepaald worden om een ouderdomsclausule op te nemen in de koopovereenkomst. In de ouderdomsclausule staat dat de koper bekend is met de ouderdom van de woning en dat de gevolgen van verborgen gebreken die het gevolg zijn door deze ouderdom, voor risico van de koper komen. Deze clausule legt de verantwoordelijkheid bij de koper en vermeldt dat de verkoper niet instaat voor de kwaliteit van een aantal onderdelen van de woning. Omdat de clausule geen standaardbepaling is in de NVM koopakte, wordt deze handmatig toegevoegd.

Antwoord:

Als eigenaar moet je bij de verkoop of verhuur van je woning een geldig energielabel hebben en beschikbaar stellen aan de koper of huurder. Dit geldt ook als je een huis laat bouwen. Heeft je geen geldig energielabel? Dan kunt je een boete krijgen. Er zijn een paar uitzonderingen. Zo is het energielabel niet verplicht voor monumenten of voor recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn. Bekijk voor welke woningen en gebouwen een energielabel verplicht is.

Contact

*
*
*
*
*

Lees onze voorwaarden: Cookies, Disclaimer en Privacy