‘’Nu is juist het moment om je droomwoning te kopen!’’

De rentes stijgen nog steeds en ook met de krapte lijkt het nog niet gedaan op de huizenmarkt. Dat blijkt uit de cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Toch is het zeker een goed idee om juist nu een huis te (ver)kopen. 

Hielke van kantoor Drachten
Hielke van kantoor Drachten

Thuis in Friesland

Ik ben Hielke Fonk en werkzaam als Register Makelaar-taxateur o.z. bij Makelaardij Friesland. Ik zie dat veel woningzoekenden en huiseigenaren voor een dilemma staan: het huis nu wel of (nog) niet in de verkoop of juist wachten op een mogelijke daling van de prijzen en dan een ander huis kopen.

Na een paar jaar in een oververhitte markt te hebben gewerkt zie ik nu de balans weer terug komen in de markt. Mocht je over ‘vroeger’ kunnen spreken dan kun je zeggen dat deze weer deels terug komt. 

Kopers en doorstromers zijn voorzichtiger en veel kritischer geworden. We krijgen weer ruimte voor échte onderhandelingen. 

“Ik heb een starterswoning maar ik ben toe aan een volgende stap”

Ik zie vooral veel starters met een eerste eigen woning die op zoek zijn naar hun droomwoning voor een volgende fase in hun leven. Naast dat dit een belangrijke fase is door bijvoorbeeld gezinsuitbreiding zijn er ook belangrijke voordelen voor deze doorstromers. Anders gezegd: ik laat je graag zien waarom het juist nu de tijd is om je huis te (ver)kopen en wel om de volgende redenen. 

Historisch lage rente

Je kunt nog steeds profiteren van de actuele historisch lage hypotheekrente. Doorstromers mogen meestal bij verhuizing de oude hypotheek openbreken zonder dat je een boete krijgt, omdat je een oude hypotheek boetevrij kunt aflossen en vervolgens een nieuwe hypotheek kunt afsluiten. Dit is zeker een voordeel als je nog een langlopende hoge hypotheekrente hebt. Wonen in jouw droomwoning en minder maandlasten betalen? Het kan!

Financieel voordeel onder de 35 jaar

Wist je dat de overdrachtsbelasting voor zowel starters als doorstromers in de leeftijd van 18 tot en 35 jaar 0% is? Dit voordeel heb je bij een maximale koopprijs van € 440.000,- k.k. Iedereen in deze leeftijdscategorie krijgt een eenmalige vrijstelling voor het betalen van de overdrachtsbelasting van 2% met als voorwaarde dat ze wel de woning als hoofdverblijf gaan bewonen. Koop je samen met een partner een woning, waarvan de één jonger is dan 35 jaar en de ander 35 jaar of ouder, dan mag alleen de jongste gebruik maken van de vrijstelling. Er van uitgaande dat beide voor de helft eigenaar worden, betekent dit dat je gezamenlijk per saldo 1% overdrachtsbelasting betaalt. 

Diensten van Makelaardij Friesland

Heb je een koophuis en inmiddels flink wat overwaarde?

De overwaarde op de verkoop van je woning kun je inzetten voor de aankoop van je nieuwe woning. Maar dat is zeker niet het enige dat je ermee kunt doen. Heb je bijvoorbeeld zelf geen spaargeld maar wel een overwaarde van € 100.000,-, dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om € 50.000,-hiervan in te leggen in de aankoop van je nieuwe woning. De andere helft kun je dan opzij zetten voor bijvoorbeeld onderhoud, verbouwplannen of verduurzaming van de woning. 

Let op: Dit kan wel een gevolg hebben voor je hypotheek rente aftrek, laat je hierin dan ook zeker adviseren door onze collega’s van Hypotheek Friesland. 

Overweeg je om je woning te koop te zetten en een nieuwe woning te kopen? 

De overstap naar jouw droomwoning kan zelfs lagere lasten opleveren. Of laat onze jarenlange ervaring voor je werken en neem mij of één van mijn collega’s mee als aankoopmakelaar. 

Een woning kopen is natuurlijk niet iets wat je dagelijks doet en het is daarom prettig om iemand mee te hebben die goed advies kan geven over de huidige woningmarkt, bouwkundige aspecten, ontbindende voorwaarden, gemeentelijke bepalingen en het uitbrengen van een scherp, maar realistisch onderhandelingsbod. We begeleiden je natuurlijk tijdens het gehele aankoopproces van bezichtiging, onderhandeling tot het controleren van de opgestelde koopakte. We doen de inspectie bij oplevering en ook daarna zijn wij jouw vertrouwde aanspreekpunt. Soms komt het namelijk voor dat er achteraf nog een (verborgen) gebrek aan de woning naar voren komt. Ook dit gaan wij in jouw belang behartigen. 

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Wij van Makelaardij Friesland vertellen je graag meer tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Doordat we het grootste netwerk van potentiële kopers hebben door bundeling van 4 kantoren in Sneek, Leeuwarden, Heerenveen en Drachten zijn we thuis in de markt, thuis bij de klant én thuis in Friesland. Onze kracht zit hem in het brede palet van dienstverlening die we aanbieden en de diepte die we ingaan tijdens persoonlijk contact met jou. We zijn specialist in woningmakelaardij in verkoop en aankoop, verhuur, nieuwbouw, taxaties en bedrijfsmakelaardij. Daarnaast zijn wij als Qualis makelaar de partner in het noorden voor bijzondere objecten in het hogere segment. 

Neem contact op met één van onze medewerkers van onze 4 kantoren. Tot snel! 

Contact

*
*
*
*
*

Lees onze voorwaarden: Cookies, Disclaimer en Privacy