fotos-makelaardij-friesland-drachten-18.jpg

Vrijstaande woningen en appartementen iets goedkoper dan vorig jaar, gemiddeld huis kost dik vier ton

De schaarste op de woningmarkt wordt steeds groter. De nieuwbouw is ingezakt en ook het aantal bestaande woningen dat te koop komt, daalt gestaag.

Makelaarsvereniging NVM, presenteerde donderdagochtend verkoopcijfers over het derde kwartaal. De makelaarsclub, die 70 procent van de woningmarkt in handen heeft, noteerde een minieme prijsstijging vergeleken met het tweede kwartaal. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning was in het afgelopen kwartaal 422.000 euro, 1,7 procent meer dan in het tweede kwartaal. Maar vergeleken met het derde kwartaal vorig jaar zijn woningen nog steeds iets goedkoper. Met name vrijstaande woningen en appartementen zijn met respectievelijk -4 procent en -3 procent gunstiger geprijsd dan een jaar geleden.

De rust lijkt qua verkoopprijzen weer helemaal terug op de woningmarkt, maar schijn bedriegt. Het aanbod van huizen dat te koop staat daalt gestaag. Afgelopen kwartaal werd 9 procent minder huizen te koop gezet. Wie een huis zoekt heeft nu de keuze uit 2,6 geschikte huizen terwijl voor een evenwichtige woningmarkt een kandidaat-koper eigenlijk de keuze moet hebben tussen vijf tot tien huizen. In de provincies Flevoland en Utrecht is het woningtekort het grootst, alleen in Zeeuws-Vlaanderen hebben kopers de keuze uit meer dan vijf woningen. Vooral het aanbod aan tussenwoningen - en ruim 40 procent van de Nederlandse huizen staat in een rijtje - daalt met 12,5 procent hard.

Overbieden

,,We maken ons zorgen over de krapte want het wakkert de concurrentie tussen kopers weer aan. Zo horen we van onze leden dat kopers weer gaan overbieden op de vraagprijs’’, zegt NVM-voorzitter Lana Gerssen. Ze dringt erop aan om meer te bouwen. ,,In de stad, op het platteland én voor alle groepen woningzoekenden. Alleen dan komt de noodzakelijke doorstroming op gang.”

Maar die nieuwbouw is juist gehalveerd vergeleken met vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend. NVM beaamt de malaise en rept over veel bouwprojecten die uitgesteld worden of helemaal niet doorgaan. Het afgelopen kwartaal werden bijna tweeduizend huizen uit de verkoop gehaald en ging de bouw niet door uit gebrek aan belangstelling. Dergelijke cijfers heeft NVM sinds 2014 niet meer gezien en de vrees is dat er in het vierde kwartaal nóg meer bouwprojecten worden afgeblazen. ,,Het tekort aan woningen groeit zo door, wat leidt tot extra druk op de bestaande koopwoningmarkt’’, vertelt Chris van Zantwijk, vice-voorzitter van NVM.

Op jaarbasis worden nu ruim 128.000 woningen verkocht door NVM-makelaars. Dat aantal is al twee jaar redelijk stabiel, maar wel veel lager dan de verkoopaantallen op jaarbasis van 160.000 tot 180.000 in de periode 2016-2020.

Toch heeft NVM ook nog een positief cijfertje te melden over de nieuwbouw. In het derde kwartaal zetten 5400 kopers een handtekening onder een bouwcontract. Vergeleken met vorig jaar is dat 18 procent meer. Maar het is niet genoeg. Het aantal nieuwbouwwoningen dat te koop staat, stijgt vergeleken met vorig jaar met 45 procent tot 19.000. Sinds 2016 waren er dat niet zoveel. Kopers laten de te dure nieuwbouw links liggen.

Gasloos

Nog een cijfer waaruit de crisis op de nieuwbouwmarkt blijkt: afgelopen kwartaal kwamen er zo’n duizend nieuwbouwhuizen méér op de markt dan er verkocht werden. Het CBS constateerde het al. Kopers vinden nieuwbouw te duur en kiezen voor een bestaande woning. Wie wel voor een nieuwbouwhuis gaat doet dat vooral vanwege de duurzaamheid, nieuwbouw is gasloos, en vanwege de lage onderhoudskosten.

NVM ziet de nieuwbouwmarkt niet snel opveren. Tweederde van de aangesloten makelaars meldt dat bouwprojecten afgeblazen worden. En het duurt doorgaans anderhalf jaar voordat die projecten op de tekentafel zo zijn aangepast - lees: goedkoper zijn gemaakt - dat kopers ze wel willen kopen.

Bron: AD


Delen via:

Contact opnemen

*
*
*
*
*

Lees onze voorwaarden: Cookies, Disclaimer en Privacy