Omschrijving

vraagprijs

€ 1.275.000 k.k.

Kenmerken

Overdracht
StatusBeschikbaar
Prijs€ 1.275.000 kosten koper
Aanvaardingin overleg
Bouw vorm
Soort woninggrachtenpand
Type woningvrijstaande woning
Bouwjaar1.610
Bouwvormbestaande bouw
Liggingaan water, aan rustige weg, in centrum, aan vaarwater
Indeling
Woonoppervlakte495 m²
Perceel oppervlakte1564 m²
Inhoud1779 m³
Verdiepingen4
Begane grond
Aantal kamers4
Keukendichte keuken
OverigeRuimtentoilet, provisieruimte, berging, gang, hal
Tuin
Hoofdtuinachtertuin
Achteromja
Energie
Dak typezadeldak
Dak materiaalzadeldak
alle kenmerken minder tonen

Interesse?

Plan bezichtiging

Delen

Heerenwal 53 8556 XW Sloten


HISTORIE
Het dubbele vrijstaande Renaissance pand aan de Heerenwal is een rijksmonument gebouwd in 1610 en 1671 en herbergt een rijke en uitgebreid gedocumenteerde historie.
Het oudste stuk is een zgn ‘inventarisatie ende respectieve besegelinge’ uit 1674, waarin het pand zowel qua indeling als inventaris uitgebreid staat beschreven.
Het rechterdeel uit 1610, is gebouwd in opdracht van de familie Van Oosterzee, vermoedelijk Epeus van Oosterzee, destijds burgemeester van Sloten en lid van de Staten van Friesland en Gedeputeerde Staten.
Deze vroegste bewoner heeft zijn eruditie en kunstzin willen uitdrukken door op het plafond van zijn salon decoratieve schilderingen te laten aanbrengen van acantuskrullen en sierlijke gebogen hermen. Een ander monumentaal onderdeel uit de bouwtijd is het rijk gevormde hemelbed in de achterkamer. Dit bed is aan 3 zijden gesloten met paneelwanden. De opening wordt geflankeerd door fraai gegroefde halfzuilen met Ionische kapitelen die een geprofileerde kroonlijst dragen. In de bovenhoeken zitten rolwerkversieringen die sterke overeenkomst vertonen met die aan de
Heerenbank van Epeus van Oosterzee in de naastgelegen kerk. Dit monumentale bed is een van de weinige van dit type in Nederland dat nog in de oorspronkelijke woning aanwezig is.
Het linkerdeel is gebouwd in 1671 in opdracht van Cyprianus Bruynsma, eveneens burgemeester van Sloten en lid van Gedeputeerde Staten.
Vanaf deze datum is het huis altijd als één woning in gebruik geweest, hoewel het linker deel in de loop van de geschiedenis ook diverse publieke functies heeft gehad - en dan met name ‘het Sael’ – onder meer als vergaderruimte voor het stadsbestuur, het nedergerecht (kantongerecht), Latijnse school en vergaderruimte voor het College van Kerkvoogden.
Na de familie Bruynsma is het geruime tijd bewoond geweest door leden van de familie van Hylckama, alvorens het eind 18e eeuw door de naastgelegen Hervormde Kerk als pastorie is aangekocht. Deze situatie heeft voortgeduurd tot 1971, toen het pand is verkocht aan de toenmalige Rijksbouwmeester Ir. J.J.M.Vegter, die het pand in de daaropvolgende jaren grondig heeft gerestaureerd met behoud van het 17e en 18e eeuwse karakter van het huis maar met 20e eeuwse voorzieningen.
De woning ligt aan de stadgracht – het Diep - tevens het doorgaande vaarwater naar het Slotermeer.
De huidige bewoners hebben het pand verworven in 1988.


Indeling:

De indeling van de woning verschilt voor het oudste deel uit 1610 en het latere deel uit 1671.
Het oudste deel heeft een gebruikelijke indeling van begane grond op maaiveld niveau, een verdieping en een zolder. Het latere deel heeft een verdiept souterrain, een hoge beletage en een zolder.

Gedeelte uit 1610
De entree brengt u in de ruime hal met een vloer belegd met marmer en natuursteen.
De ‘salon’ aan de voorzijde ca 45 m² heeft naast de 17e eeuwse plafondschildering, een kastenwand, een schouw en een betimmering die dateert uit de 18e eeuw en is uitgevoerd in een mengvorm van Lodewijk XV (Rococo) en Lodewijk XVI stijl. Via een rijk versierde eikenhouten Renaissance poort komt u in de gang.
Aan de rechterzijde bevindt zich een kamer met zicht op de tuin ca 30 m² en met het genoemde bedmeubel. Achter het bedmeubel is nog een klein cabinetje.

Eerste verdieping:
Op de 1e etage bevinden zich 2 ruime vertrekken, waarvan thans 1 in gebruik als slaapkamer 20m² en 1 als bibliotheek annex werkkamer met inloopkast ca 37m², alsmede een geheel betegelde badkamer met twee wastafels, een bubbelbad, een afzonderlijke douchecabine, toilet en bidet.
Via een vaste trap komt u op de zolder met de CV ruimte met 2 zgn cascade geschakelde Nefit HR Topline ketels
(2008, revisie 2018/2019) en boiler.
De zolder strekt zich uit over de gehele lengte van het huis en heeft een nok hoogte van 4,45 mtr

Gedeelte uit 1671
Halverwege de gang bevindt zich een boog waardoor u in het later gebouwde deel van huis komt
Via een stenen trapje daalt u af naar het souterrain ca 42m², waarvan de vloer zich nog in originele staat bevindt belegd met Friese geeltjes.
Een houten trapje naar boven leidt naar ‘het Sael, met een oppervlakte van 42 m² en een plafond hoogte van plm 4 mtr een indrukwekkend vertrek. In het Sael bevindt zich een schouw met open haard naar 17e eeuws model alsmede een rijkgedecoreerde 17e eeuwse kast.
De keuken op de begane grond ca 20 m² heeft (deels) authentieke wandbetegeling met tegeltableaux, een schouw, een natuurstenen vloer en is van alle gemakken voorzien w.o. granieten aanrechtblad met dubbele spoelbak (waarvan één met een zgn voedselrestenvermaler), close-in boiler, 5 pits Smeg gasstel met wokbrander en lange brander voor vispan of grillplaat, AEG stoomoven met grillfunctie, AEG magnetron met grillfunctie, Miele vaatwasser, Bosch koelkast, antieke servieskast, royale overige kastruimte en een keukeneiland met diverse laden en elektrische aansluitingen.
Op de begane grond is ook een toilet met fonteintje en douche.

Eerste verdieping:
Op de 1e etage is een slaapkamer ca 20 m² en een badkamer eveneens met ligbad, toilet en wastafel.

Tweede verdieping:
Op de 2e etage is een slaapkamer- thans in gebruik als fitness kamer ca 46 m² een infrarood sauna en een ruime zolder.
In verband met de eisen zoals deze gelden voor een rijksmonument zijn de ramen in het gehele pand voorzien van (slagvast plexiglas) voorzet ramen; op de zolders zitten Velux kantelramen met dubbel glas.

Het pand is voorzien van een alarm installatie.

Tuin:
De met veel bijzondere planten, struiken en bomen aangelegde tuin bestaat uit twee delen gescheiden door het grindpad naar de dubbele garage.
De ‘binnentuin’, met een diepte van ca 38 meter, is het wat formelere gedeelte met buxushagen, rozenperken, gazon, twee 75 jaar oude berken en een hoogstam appel en perenboom. Hier staat ook de schuur. Grenzend aan het huis is een ruim terras. Dit gedeelte wordt afgezoomd door een van Friese geeltjes opgetrokken prieel en een antieke smeedijzeren poort.
De ‘buitentuin’ wordt begrensd door een hoge haag langs het bolwerk en heeft een meer informele en bosachtige structuur. In dit gedeelte bevinden zich een veelvoud van planten, struiken en bomen, w.o. diverse soorten Hosta’s , varens, daglelies, rozen, hortensia’s, rhododendrons en magnolia’s tot een notenboom, hoogstam perenboom, vijgenboom en een treures.

Garage:
De dubbele met pannen gedekte houten garage biedt plaats aan twee auto’s.

Goed om te weten:
De dikke volsteens muren (45-30 cm) zorgen voor een goede isolatie zowel in de zomer (koel) als in de winter (behoud van warmte)
In de salon, de tuinkamer en het Sael ligt massief parket en op de verdieping ligt in één slaapkamer en op de overloop een massief hardhouten (Jatoba) vloer.
Het pand heeft een totale woonoppervlakte van 495 m²;
Inhoud 1779 m³
Perceelgrootte van 1564 m².Sloten
Sloten (Fries: Sleat) is een (voormalige) vestingstadje en ligt dichtbij het Slotermeer en is gelegen tussen Lemmer en Balk. Het behoort tot de Friese elf steden en is de kleinste stad van Friesland met zo'n 725 inwoners.
Vanuit Sloten bent u binnen enkele minuten met de staande mast op het Slotermeer. Hiervandaan vaart u gemakkelijk naar het IJsselmeer of elders in Friesland. Als recreatie zijn er behalve uitgebreide mogelijkheden voor watersport, de bossen van Gaasterland voor heerlijke fiets- en wandeltochten.
Qua voorzieningen beschikt Sloten over een supermarkt, een bakker, een jachthaven, een museum, een aantal restaurants en een peuter- en basisschool. Verder kent Sloten een aantal actieve verenigingen en stichtingen, waaronder de Stichting Vrienden van Sloten, die zich inzet voor het herstel en behoud van de monumenten in de stad.
Uitgebreidere voorzieningen bevinden zich in Balk op 6 km, in Lemmer op 10 km en Heerenveen of Sneek op ca. 20 km afstand. Groningen ligt op 75 km en de Randstad op 115 km, de laatste twee goed bereikbaar via de A7 respectievelijk de A6.Nieuwsgierig geworden en graag eens binnenkijken? Neem dan telefonisch contact met ons op of loop binnen op ons kantoor. Zo kunnen wij in overleg een geschikte dag en tijd inplannen.


Uw adviseur: Paul Lindeboom
Paul Lindeboom

Paul Lindeboom ARMT

Plan bezichtiging
voor: Heerenwal 53

*
*
*

Lees onze voorwaarden: Cookies, Disclaimer en Privacy