koffertje-2022.jpg

Prinsjesdag 2023: dit verandert er voor (toekomstige) huiseigenaren

De derde dinsdag van september is traditiegetrouw de dag waarop het kabinet de plannen voor het komende jaar bekend maakt. Editie 2023 gaat de boeken in als ‘Prinsjesdag light’ want met een demissionair kabinet blijven ingrijpende besluiten uit. Tóch zijn er een aantal belangrijke maatregelen waar jij als (aanstaand) woningbezitter in 2024 mee te maken krijgt. Wij brengen je graag op de hoogte van de belangrijkste veranderingen.

Nieuwkomer en afzwaaiers

Voor meerdere politieke kopstukken was dinsdag 19 september 2023 de laatste Prinsjesdag in functie. Niet alleen Mark Rutte maakte, vlak na de val van zijn vierde kabinet, kenbaar de politiek te gaan verlaten, ook andere prominente politici zoals Sigrid Kaag, Carola Schouten en Kees van der Staaij zullen hun carrière buiten politiek Den Haag voortzetten. Maar er was ook een nieuwkomer tijdens Prinsjesdag 2023. Prinses Alexia werd dit jaar 18 en mocht nu als meerderjarige aanwezig zijn bij deze officiële gelegenheid. Traditiegetrouw konden wij ook dit jaar genieten van de hoedjesparade, het driewerf hoera, het voorlezen van de Troonrede door de koning en het aanbieden van ‘het koffertje’ door demissionair minister van Financiën Sigrid Kaag. Voor jou als huizenbezitter is vooral de inhoud van dat koffertje interessant. Wij delen graag de belangrijkste plannen die betrekking hebben op de woningmarkt.

Koopkracht stijgt

Prinsjesdag met een demissionair kabinet betekent de presentatie van een vrijwel beleidsarme Rijksbegroting. Toch is er één opvallende uitgave die het gevallen kabinet wél doet. De portemonnee wordt getrokken voor armoedebestrijding. In een welvarend land als Nederland is het haast onbegrijpelijk dat zonder overheidsingrijpen het aantal mensen dat in Nederland in armoede leeft in 2024 zou stijgen tot bijna een miljoen. Om te voorkomen dat het aantal mensen dat niet kan rondkomen nog verder groeit wordt er door het demissionaire kabinet ruim twee miljard euro uitgetrokken. Alle inkomensgroepen gaan er volgens de koopkrachtcijfers op vooruit. De laagste inkomens en gepensioneerden gaan er ruim 1 procent op vooruit. Voor gezinnen met kinderen stijgt de koopkracht zelfs 2,4 procent. Onder andere het kindgebonden budget stijgt en iedereen die een baan heeft profiteert van een verhoging van de arbeidskorting.

Woningwaardegrens startersvrijstelling stijgt

Goed nieuws voor starters op de woningmarkt! Vanaf 2024 stijgt de woningwaardegrens voor de startersvrijstelling. De startersvrijstelling ofwel vrijstelling van overdrachtsbelasting is een regeling die starters ondersteunt bij het kopen van hun eerste woning. De vrijstelling was tot nu toe van toepassing op woningen met een waarde tot €440.000. Deze grens wordt per 2024 aanzienlijk verhoogd naar maar liefst €510.000. Uiteraard zijn er enkele voorwaarden verbonden aan de startersvrijstelling. Op de website van de Belastingdienst lees je alle ins en outs over deze aantrekkelijke maatregel voor starters.

Meer toezicht in de bouw

Vanaf 2024 wordt er stapsgewijs een nieuwe wet ingevoerd die erop toeziet dat de bouwkwaliteit in Nederland wordt verbeterd en de positie van de bouwconsument wordt versterkt. De zogenoemde Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) zal vanaf 2024 stapsgewijs worden ingevoerd. In het kort zorgt deze wet voor meer toezicht in de bouw, private kwaliteitsborging en meer aansprakelijkheid voor aannemers. Vooral bij de (ver)bouw van een woning in particulier opdrachtgeverschap zal het inschakelen van een kwaliteitsborger extra kosten met zich meebrengen. De gemeentelijke leges zullen naar verwachting dalen. Op de website van de Rijksoverheid lees je meer informatie over de Wkb.

Dat kost energie

In de afgelopen jaren heeft de energierekening een flinke impact gehad op onze maandelijkse woonlasten. De overheid riep een aantal maatregelen in het leven ter compensatie van deze forse kostenpost. In 2024 wijzigen de volgende zaken:

  1. De netbeheerkosten stijgen vanaf 2024. Op jaarbasis zal de gemiddelde stijging op circa €40 uitkomen. Daarmee betaalt een gemiddeld huishouden in 2024 zo’n €600 per jaar aan netbeheerkosten. Deze kosten zijn niet afhankelijk van het energieverbruik.
  2. Om huishoudens te compenseren voor de hoge belastingdruk en leveringstarieven werd het energieprijsplafond in het leven geroepen. In 2024 komt dit prijsplafond ten einde, hierdoor moeten huishoudens weer het volledige leveringstarief inclusief belasting betalen.
  3. De gemeentelijke energietoeslag voor huishoudens met een inkomen rond het sociaal minimum wordt in 2024 niet verlengd. Daarentegen blijft het Tijdelijk Noodfonds Energie wél van kracht. Huishoudens die (door het afschaffen van het energieprijsplafond en het vervallen van de gemeentelijke energietoeslag) hun energierekening niet kunnen betalen kunnen een beroep doen op dit vangnet.
  4. Gelukkig is er ook goed nieuws! De salderingsregeling blijft in 2024 nog van kracht. Via de salderingsregeling kunnen huishoudens en kleine bedrijven zelfgeproduceerde elektriciteit terugleveren aan het elektriciteitsnet en wegstrepen tegen hun eigen verbruik.

Schenken? Doe het nu!

De schenkingsvrijstelling eigen woning, beter bekend onder de naam ‘jubelton’ wordt per 1 januari 2024 volledig afgeschaft. Ben jij voornemens om een schenking te doen aan (bijvoorbeeld) jouw kinderen voor de aanschaf of verbetering van de eigen woning? Dan kan dat in 2023 nog belastingvrij tot een bedrag van €28.947. Alle voorwaarden voor deze belastingvrije schenking lees je op de website van de Belastingdienst.

Miljoenennota, Rijksbegroting en Troonrede

In dit artikel hebben wij de belangrijkste kabinetsplannen met betrekking tot de woningmarkt voor jou uitgelicht. Ben je benieuwd naar de inhoud van de Miljoenennota, wil je de Troonrede nog eens nalezen of de Rijksbegroting voor 2024 inzien? Dan verwijzen wij jou graag naar de Prinsjesdag stukken van de Rijksoverheid.

Vragen? Of advies nodig?
Ben jij nog geen woningbezitter maar wel op zoek naar jouw droomwoning? Of heb je plannen om te verhuizen? Onze aankoop- en verkoopmakelaars staan voor je klaar! Maak vrijblijvend een afspraak en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen!


Delen via:

Contact opnemen

*
*
*
*
*

Lees onze voorwaarden: Cookies, Disclaimer en Privacy