q1-afb.jpg

Woningtransacties 2023 Q1 - De markt in Friesland

De nieuwe woningmarktcijfers zijn bekend gemaakt door de NVM. In deze blog zoomen wij in de cijfers van onze werkgebied: Friesland.

De koopmarkt wordt iets vriendelijker bij een nog steeds krap aanbod. Kopers staan voor hogere financieringslasten. Woningverkopers krijgen iets minder betaald voor hun woning dan de vraagprijs. In de onderstaande afbeelding staat een overzicht van de woningmarktcijfers van het eerste kwartaal 2023. In onze regio Friesland zijn grote verschillen te zien.

q1-afb.jpg2.jpg

  • In de regio noord-Friesland zijn de prijzen gedaald met 2,6% t.o.v. een jaar eerder. Het aantal verkopen is gedaald met 5,3% vergeleken vorig jaar;
  • In Zuidoost-Friesland zijn de prijzen ook gezakt dan een jaar eerder, namelijk met 4,7%, maar het aantal verkopen is gestegen met 3,3%;
  • In de regio Zuidwest-Friesland zijn de dalingen het grootst. De prijzen zijn met 2,5% gedaald en het aantal verkopen is met 17,2% gedaald vergeleken met vorig jaar.

De landelijke cijfers zijn als volgt:

  • De aantal verkochte woningen zijn landelijk gedaald met 2%;
  • De gemiddelde verkoopprijs is in Nederland gezakt met 8,2%.

Iets wat verder opvalt,is het aanbod op de markt. In 2022 stonden er in Friesland 573 woningen in de verkoop het eerste kwartaal. In het eerste kwartaal van dit jaar waren dit er 994. Dit is bijna een verdubbeling. Dit biedt natuurlijk kansen voor de koper die in Friesland zoekt naar een nieuwe woning. Deze verdubbeling heeft ook te maken met dat de woning langer in de verkoop staan, namelijk van gemiddeld 26 dagen naar 44 dagen.

Toch is het aantal te koop gezette woningen ook gedaald in Friesland gezien vorig jaar, namelijk met 13%.

Mocht je vragen hebben over deze cijfers of een volledig overzicht willen zien van jouw regio? Bel of mail ons dan en wij praten je gerust bij van alle ontwikkelingen.


Delen via:

Contact opnemen

*
*
*
*
*

Lees onze voorwaarden: Cookies, Disclaimer en Privacy