kantoor-leeuwarden-26.jpg

Wat doet een taxateur? Koop vertelt!

In deze blog vertelt Koop over zijn werk als taxateur bij Makelaardij Friesland.

Misschien heb ik wel het leukste vak van de wereld. Of toch in ieder geval van de woningmarkt. Want als taxateur ben ik veel onderweg, heb ik afwisselend werk en mag ik op allerlei plaatsen binnenkijken!

In 2021 ben ik door de NVM beëdigd als register taxateur. Sindsdien heb ik woningen mogen taxeren van alle soorten en maten. Hierbij kom je bij mensen thuis voor allerlei doeleinden. Heb je een woning gekocht? Dan kom ik graag langs om de juiste waarde te bepalen. Misschien heb ik wel het leukste vak van de wereld. Of toch in ieder geval van de woningmarkt. Want als taxateur ben ik veel onderweg en heb ik afwisselend werk. Naast het werk ‘buiten’, ben ik ook regelmatig op kantoor. Daar werk ik mijn taxatierapporten uit, gezellig tussen mijn collega’s.

Een taxatie van een woning kan om verschillende redenen nodig zijn. De meest voorkomende reden is een taxatie voor de hypotheekaanvraag, bijvoorbeeld als mensen willen kopen of hun bestaande hypotheek willen verhogen. Logisch eigenlijk, want de bank wil weten of de woning jouw investering wel waard is en of er geen verdere bijzonderheden zijn.

Om dat goed te kunnen inschatten, is het belangrijk om als taxateur de woningmarkt goed te kennen. Gelukkig ken ik Friesland inmiddels op mijn duimpje. Voor de taxaties die ik in Friesland verzorg, mag de woning hemelsbreed 30 kilometer hemelsbreed van het kantoor van Leeuwarden liggen. Een belangrijk pluspunt daarbij is dat we bij Makelaardij Friesland veel woningen verkopen. Daardoor heb ik een heel goede database, met honderden vergelijkingspanden. Die gebruik ik altijd als ik een taxatie verzorg.

Vanaf oktober 2021 is er ook een nieuw model taxatierapport waarmee de kwaliteit van het rapport is verhoogd en de leesbaarheid voor de consument is verbeterd. De consument krijgt zo meer inzicht in de bijkomende kosten op het gebied van verduurzaming, herstel van de onderhoudsachterstand, eventuele funderingsproblemen en overige bouwkundige gebreken van de woning. Ook in dit jaar zal er een update van het huidige rapport komen, hierbij zal duurzaamheid nog hoger in het vaandel staan en zal hier een advies in komen met betrekking tot de te treffen maatregelen.


Delen via:

Contact opnemen

*
*
*
*
*

Lees onze voorwaarden: Cookies, Disclaimer en Privacy