appartementen-avond-exterieur.jpg

Waar komen de meeste woningen erbij?

In 2023 werden er meer dan 50.000 nieuwe woningen gerealiseerd, wat een einde markeert aan de gestage groei van de woningvoorraad in voorgaande jaren. Met name de provincies Limburg en Drenthe hebben dit jaar een beduidend lagere toename van nieuwe huizen gezien.Op dit moment telt Nederland meer dan 8 miljoen woningen. Gedurende de eerste 8 maanden van dit jaar werden er 50.960 nieuwe woningen geregistreerd. Dit betekent een daling in groei ten opzichte van het voorgaande jaar (toen 52.093).

VERSCHILLEN PER PROVINCIE

De groei in het aantal woningen varieert aanzienlijk tussen de provincies, als je kijkt naar de woningvoorraad per 100.000 inwoners. In heel Nederland bedroeg de gemiddelde toename 285 woningen per 100.000 inwoners.

Flevoland overschreed dit gemiddelde ruim, met 410 woningen per 100.000 inwoners. Ook Zuid-Holland bevond zich boven het gemiddelde, met 355 woningen per 100.000 inwoners.

In contrast daarmee, lieten de provincies Limburg en Drenthe een aanzienlijk lagere groei in de woningvoorraad zien. Limburg registreerde een toename van 167 woningen per 100.000 inwoners, dus ruim onder het landelijke gemiddelde. Ook in Drenthe was dit het geval, met een groei van 180 woningen per 100.000 inwoners.

GROEI DOOR NIEUWBOUW

De toename van het aantal woningen was voornamelijk te danken aan nieuwbouwprojecten. Van de ruim 50.000 nieuwe woningen in Nederland waren er 47.393 nieuwbouwwoningen.

Wat betreft nieuwbouw, was andermaal Flevoland de provincie met de grootste groei en Limburg telde het laagste aantal nieuwbouwwoningen. Eerder dit jaar werd al bekend dat de verkoop van nieuwbouwwoningen afneemt, mede door stijgende hypotheekrentetarieven.

SPLITSEN EN SLOPEN

Naast nieuwbouw heeft ook woningsplitsing, verbouwingen en het achterwege blijven van sloop bijgedragen aan de toename van de woningvoorraad. Opmerkelijk is dat er dit jaar 3,4% minder woningen zijn gesloopt dan vorig jaar, en dat er meer dan 18% minder woningen uit de voorraad zijn onttrokken. Dit kan te maken hebben met verminderde sloopactiviteiten, maar ook met een afname in het wijzigen van de functie van woonhuizen naar andere doeleinden.

Bron: Qualis


Delen via:

Contact opnemen

*
*
*
*
*

Lees onze voorwaarden: Cookies, Disclaimer en Privacy