kantoor-makelaardij-friesland-drachten.jpg

Belangrijke veranderingen op de woningmarkt 2023

Er zijn een aantal belangrijke veranderingen in aantocht voor de woningmarkt in 2023 die van invloed zullen zijn op huizenkopers en -bezitters. Hier zijn enkele van de belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden.

Overdrachtsbelasting

De grens voor vrijstelling van overdrachtsbelasting voor jonge huizenkopers wordt verhoogd naar een prachtig bedrag van €440.000.

De overdrachtsbelasting voor niet-eigen woningen zal stijgen naar een hoger tarief van 10,4%, terwijl het tarief voor woningen in eigen gebruik (als hoofdverblijf) hetzelfde blijft op 2%.

NHG

De kostengrens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat omhoog naar €405.000, en dankzij de verduurzaming kunt u in 2023 extra bedragen lenen voor bijvoorbeeld zonnepanelen, met een maximum van €9.000.

Biedlogboek

Het biedlogboek wordt verplicht en er komt een meldpunt voor klachten over het biedingsproces voor makelaars die aangesloten zijn bij NVM, VBO en Vastgoedpro. -De maximale leennorm voor hypotheken zal mogelijk dalen, afhankelijk van inkomensniveau en rentestand.

Schenkingsvrijstelling

De schenkingsvrijstelling zal verlaagd worden naar €28.947 en zal in 2024 helemaal afgeschaft worden.

Eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait voor woningen met een WOZ-waarde boven €310.000 zal verder dalen.

Al deze veranderingen kunnen van invloed zijn op hoe u een huis koopt, verkoopt of financiert. Het is aanbevolen om specifieke informatie te verzamelen over hoe deze veranderingen uw situatie zullen beïnvloeden.

Zoekt u een makelaar in Friesland of mocht u meer informatie nodig hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen met een van onze makelaars of hypotheekadviseurs voor een persoonlijk gesprek. Zo kunt u weloverwogen beslissingen nemen en uw droomhuis verwerven.


Delen via:

Contact opnemen

*
*
*
*
*

Lees onze voorwaarden: Cookies, Disclaimer en Privacy