Britsum Lieuwe Jellingastrjitte 41

Omschrijving

vraagprijs

€ 499.500 k.k.

Kenmerken

Overdracht
StatusVerkocht
Prijs€ 499.500 kosten koper
Aanvaardingin overleg
Bouw vorm
Soort woningwoonboerderij
Type woningvrijstaande woning
Bouwjaar1.850
Bouwvormbestaande bouw
Liggingaan rustige weg
Indeling
Woonoppervlakte229 m²
Gebruiksoppervlakte overige functies101
Perceel oppervlakte690 m²
Inhoud1155 m³
Verdiepingen2
Begane grond
Aantal kamers3
Aantal slaapkamers1
Keukenwoonkeuken
OverigeRuimtentoilet, bijkeuken, hal
Eerste verdieping
Aantal kamers3
Aantal slaapkamers3
OverigeRuimtenoverloop
Tuin
Hoofdtuintuin rondom
Achteromja
alle kenmerken minder tonen

Interesse?

Plan bezichtiging

Delen

Wonen in een klein dorp met de voorzieningen van een grote plaats (Stiens). Daarnaast ligt ook Leeuwarden op een steenworp afstand.

Jullie gaan toch niet verhuizen ?

Nu, dat waren we ook niet van plan. Maar 2 kilometer verderop staat een woning waar we naar uitzien om te gaan wonen, dus we blijven in de buurt. Met ons gezin wonen we nu vijf-en-een-half jaar met veel plezier in Britsum. Onze zonen hebben er vrienden gekregen en we zijn warm opgevangen in het dorp. In het huis hebben we veel verbouwd. We hebben dit met elkaar gedaan en de nodige ambachtsmannen ingeschakeld. Met al deze verbouwingen achter de rug dachten we nu meer te gaan genieten van de woning en de ruimte er om heen!
Uitgangspunt bij iedere verbouwing was: verbeteren en afwerkingsniveau omhoog door aanschaf van klasse materialen. We nemen je mee de woning in en vertellen je even een aantal zaken die misschien niet meteen in het oog springen, maar wel doorslag geven in het plezier van de bedoelde kamer of ruimte.

Voordat we naar binnen gaan; De boerderij is op de terp van Britsum gebouwd en is later verbouwd tot woonboerderij. Het type boerderij heet ook wel Langhuis. Kenmerkend zijn de arbeiderswoningen, 3 stuks, die aan de stal zijn gebouwd. In de woonkamer vind je de verdeling van de arbeiderswoningen in de vorm van de brede balk terug. Daarover straks meer, we gaan via de achterdeur naar binnen!

De zogenaamde paardendeur verschaft toegang tot de eerste ruimte in het huis, een klein halletje met een ruime opbergkast. Na dit halletje is de deur naar de woonkeuken. De keuken is een harmonieuze mengeling van oude elementen en moderne stijl. Bij binnenkomst valt meteen het behang links op. Vroeger stonden de koeien dan wel andersom, maar dat vonden we wat ongepast om de tafel onder een aantal koeienkonten te plaatsen. De koeien zien uit op de strakke kwaliteitskeuken met superieur inbouwapparatuur. De vaatwasser met Zeolith droogsysteem zorgt ervoor dat zelfs het Tupperware er droog uitkomt, de afzuigkap is geruisloos door de extern geplaatste motor, de hoge Liebherr koelkast met Bio-Fresh biedt een zee van ruimte, de 380Volt inductieplaat van topmerk NEFF is even geweldig in gebruik als in schoonmaken en biedt plaats aan 5 pannen, verdeeld over 9 zones. En dan de stoomoven van NEFF, door een uniek systeem schuift de openvallende deur direct onder de oven, waardoor je nooit tegen de deur aanloopt. Onder de inductieplaat is een extra stopcontact aangebracht en om het af te maken een Quooker die je ten allen tijde voorziet van kokend heet water. Daar een deel van de keuken wat donker bleef, hebben we een solartube aan laten leggen, waardoor het daglicht wordt aangevoerd.

Vanuit de keuken kunnen we linksom of rechtsom door het huis. We gaan rechts en komen dan straks aan de andere kant weer terug in de keuken. We komen een halletje binnen met de officiële voordeur en ook de meterkast bevindt zich hier. Deze meterkast dateert van 2018 en is dus heerlijk up-to-date. Vanuit de hal komen we in de langgerekte kamer met prachtig balkenplafond. Eén balk valt op door zijn buitensporige grootte en herinnert aan de muur die hier vroeger stond. Door de twee grote ramen en openslaande tuindeuren heb je mooi zicht op de ruim bemeten tuin, maar daar komen we straks wel even. We vervolgen de ronde en komen in het derde arbeiderswoninkje welke wij hebben uitgekozen als slaapkamer. Maar vanzelf is deze ruimte ook prima te gebruiken als thuiswerk kantoor. Wanneer we teruglopen langs de ruime inloopkast komen we een trede lager in de net gerealiseerde badkamer. Meteen rechts loop je de sauna binnen. De sauna heeft zowel infraroodstralers als een Finse kachel. Binnen een half uur is hij heerlijk op temperatuur en op nog geen 2 meter afstand loop je de regendouche in. Maar je kunt ook heerlijk even via de kamer naar buiten lopen.

We blijven binnen en lopen langs de strak afgewerkte badkamerkast met mooie wasschalen en designkranen, weggewerkt in de muur. De 2 designradiatoren zorgen samen met een effectieve afzuiging voor een goed klimaat in de badkamer en de verwarmde spiegel geeft je een goed zicht op jezelf na het douchen. Na de douche een los toilet en we staan alweer in de bijkeuken. Hier is ruim plaats voor het witgoed en ook bevindt zich hier een heus keukenblok. We kunnen links de keuken in maar we gaan rechtsaf. De inpandige garage met automatische garagedeur heeft de laatste jaren heel wat kluswerk onder ogen gehad. Lassen, slijpen, olie verversen, zagen, schuren, noem maar op; hier is veel tot stand gekomen de afgelopen jaren. Nu we toch in de garage zijn kunnen we ook meteen door naar boven.

Een steile trap voert naar boven, naar de eigenlijke hooizolder. We kunnen de plekken nog aanwijzen waar vroeger het hooi langs naar beneden werd gegooid. De oude gemetselde vakwerkvloer is nog intact boven de garage. De ruimte waar we nu staan is door onze jongens en hun vriend(inn)en gebruikt als jeugdhonk. Weekend aan weekend kwam de jeugd hier bij elkaar om te drinken en te feesten; wat hebben we daar ook als ouders van genoten! Verder valt nu de enorme overloop op die hier inpandig is gebouwd. De rieten kap van 2017 is niet geïsoleerd, maar de inpandige ruimte is dat wel. Zodoende kan het riet ventileren als een malle en volgens Walter de rietdekker kan deze rietlaag wel 40 jaar mee. Een beetje kruipdoor-sluipdoor komen we door het krachthonk en de bergzolder met originele hooideurtjes. Hier hangt ook de HR-ketel van 2017. We lopen vanaf de bergzolder de overloop op. Een mooie ruimte voorzien van fotobehang van een berkenbos. Ook zijn de originele balken van ’het vierkant’ van de boerderij in het zicht gelaten. Twee lichtkoepels, waarvan eentje te openen is, zorgen voor een zee van licht. Vanaf deze overloop hebben we toegang tot de drie ruime slaapkamers. Elke kamer herbergt met gemak een tweepersoonsbed en één of meerdere bureaus. De kamers zijn alle drie ook voorzien van een fotobehang en de middelste heeft tevens een dakkapel.

We nemen je nog even mee naar de beschutte tuin. De tuin loopt naar beneden naar het einde van de terp. De schuur links achter in de tuin is een stal geweest. De schuur is indertijd ingekort en op de plek waar vroeger de melkbussen werden gespoeld is een zithoek gemaakt. De schuur heeft vorig jaar een nieuwe cementvloer gekregen. In de schuur hebben we in 2020 een kamer gemaakt voor de imkerij. De zon is tot laat in de middag op de zitkuil gericht. De beschutting van de pergola en de klimplanten maken het tot een fijne plek om te zitten. De geur van de jasmijn geeft een aangename beleving in de zomer. In de herfst kun je een druif op het terras uit de tuin te eten. Als je een loop door de tuin maakt, kun je genieten van een framboos of blauwe bessen.

Achter in de tuin is er een moestuin aangelegd en de kruiden kun je plukken en in gerechten verwerken. In het voorjaar kun je genieten van de prachtige bloesem in de perenbomen en in de herfst kun je een ieder blij maken met stoofperen. Het tuinhuisje is voorzien van glazen schuifdeuren en is een heerlijke plek om de avonden door te brengen met vrienden. Door de glazen deuren kunnen de tuinkussens het hele jaar blijven liggen. In het tuinhuisje is nog een praktische berging voor tuingereedschappen. Het tuinpad hebben we opnieuw aangelegd en er is een bloemenweide gemaakt voor onze bijen. In de tuin aan de oostkant bevindt er zich een waterput met kraakhelder water. In 2016 hebben we de put brandschoon gemaakt en de groen en oranje geglazuurde estrikken en prachtige gewelf kunnen aanschouwen. Met de oude handpomp kun je snel beschikken over het water. Iedere ochtend vliegt er een roodborstje naar de pomp en zweeft dan door de tuin. Onze kippen scharrelen door de tuin. In de heg leggen ze hun eitjes. In de rechtse perenboom woont een koppel tortelduifjes. De tuin is op het zuiden en de zon komt je dus tegemoet zodra je de gordijnen opentrekt.

Jullie gaan toch niet verhuizen!? De nieuwe ramen staan nog in de grondverf! En toch: Ja, we gaan verhuizen. Een boerderij aan het vaarwater maakte de keuze niet moeilijk, maar was de enige aanleiding om deze woning op de markt te zetten.. Maar iedere dag zullen we langs Lieuwe Jellingastrjitte 41 rijden en met veel genoegen ons deze plek herinneren. Het is nu aan een ander om de historie van deze mooie 'pleats' voort te zetten!
Jan Ypeij

Jan Ypeij KRMT