Oudwoude Allemawei 5

Omschrijving

Prijs op aanvraag

Kenmerken

Overdracht
StatusVerkocht
PrijsPrijs op aanvraag
Aanvaardingin overleg
Bouw vorm
Soort woningwoonboerderij
Type woningvrijstaande woning
Bouwvormbestaande bouw
Liggingaan rustige weg, vrij uitzicht, buiten bebouwde kom, landelijk gelegen
Indeling
Woonoppervlakte251 m²
Gebruiksoppervlakte overige functies250
Perceel oppervlakte7460 m²
Inhoud2000 m³
Verdiepingen2
Begane grond
Aantal kamers3
Aantal slaapkamers1
Keukendichte keuken
OverigeRuimtentoilet, bijkeuken, gang, hal
Eerste verdieping
Aantal kamers3
Aantal slaapkamers3
OverigeRuimtenoverloop, berging
Tuin
Hoofdtuintuin rondom
Achteromja
Energie
Dak typesamengesteld dak
Dak materiaalsamengesteld dak
alle kenmerken minder tonen

Interesse?

Plan bezichtiging

Delen

Fraai in het buitengebied en toch centraal tussen Leeuwarden en Groningen gelegen, monumentale boerderij. De aloude stins is nu de woonkamer van de boerderij, die staand op een hoge zandrug boven het landschap uittorent. Het uitzicht over het roerloze coulisselandschap is prachtig en het wonen extra rustig, doordat de voormalige boerderij met de achterzijde naar de weg staat. De vorige eigenaar gelooft in het verhaal dat de stins in de tijd van Schieringers en Vetkopers een ondergrondse vluchtgang richting Veenwouden had. Een eigen vondst sterkt hem in die gedachte. Enkele jaren geleden stootte hij in het weiland, op ruim 100 meter van de boerderij, op een vloertje van plavuizen, dezelfde als ook in de kelders van Allema State liggen.

In 1832 lagen rond de boerderij aan drie zijden nog grachten. In het voorhuis zijn resten van de voormalige stins bewaard. De noordgevel van het voorhuis is 75 cm dik en bestaat uit bleekrode kloostermoppen. Ter plaatse van het raam in deze muur heeft zich op een meter boven het huidige maaiveld een deur bevonden. Aan weerszijden van deze deur bevonden zich later dichtgemetselde ramen, waarvan de hoekstenen nog te herkennen zijn. Op de voorgevel van zijn zo gekoesterde 'steenhuis'. De muur van kloostermoppen is bijna 1 meter dik en misschien wel zevenhonderd jaar oud. De fundering is onderaan zelfs 3 meter breed. Begrijpelijk, want de stins is ooit twee keer zo hoog en dus nog veel zwaarder geweest. De mopstenen van de bovenverdieping zijn vermoedelijk hergebruikt bij de bouw van de melkkelder en de schuur. In het midden van de voorgevel zit een smal raam, maar oorspronkelijk waren er alleen een schietsleuf en twee kruisboogvensters. Deze zijn dichtgemetseld, maar de oude contouren zijn nog zichtbaar. De gedempte grachten heeft Schelfhout laten terugkeren in het landschap.

Indeling:
Entree, een zaal met monumentale schouw welke in gebruik is als bibliotheek. Via een kleine trap is de dichte woonkeuken te bereiken, met tuindeuren. Badkamer met ligbad, wastafel, toilet en bidet. Een 2e douche-ruimte met toilet en fontein. Bijkeuken met aansluitingen voor witgoed. Achterhuis met een stal met een zolderverdieping. Inpandig gastenverblijf met zit-slaapkamer, badkamer met douche, wastafel en toilet.
Verdieping: overloop, drie slaapkamers, toilet met wastafel, berging.
Makelaardij Friesland

Makelaardij Friesland

Refresh to make it work.